Boże Narodzenie to czas, kiedy na naszych stołach królują smakowite tradycyjne dania, które niestety bywają czasem ciężkostrawne i kaloryczne. Tymczasem wśród typowych dań wigilijnych jest wiele potraw, które można przygotować z pożytkiem dla zdrowia w nowych, mniej tłustych wersjach. Wszystko zależy od doboru składników, sposobu przyrządzania i sprzętu kuchennego, z którego korzystamy.
Karp smażony
Karp jest dość tłustą rybą, więc gdy dodamy do niego panierkę z mąki i bułki tartej oraz dużą ilość oleju to otrzymamy niezwykle ciężkostrawne danie, które może nadwyrężyć nasz przewód pokarmowy, który w Święta jest wystawiony na ciężką próbę. Istnieją jednak sposoby, żeby zmniejszyć zawartość tłuszczu w tej tradycyjnej wigilijnej potrawie. Po pierwsze można zastąpić karpia np. amurem, który jest nieco mniej tłusty. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie wigilii bez karpia, to wystarczy, zamiast mąki pszennej użyć kukurydzianej, która nie wchłania tak dużej ilości tłuszczu. Jaki olej wybrać? Najlepsze są roślinne. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się m.in. w oleju z awokado i oleju rzepakowym, dobrze znoszą wysokie temperatury, więc w ograniczonej ilości można ich używać. W przypadku oleju rzepakowego powinniśmy wybierać do smażenia rafinowany, ze względu na fakt, że zawiera on, obok kwasów jednonienasyconych, także wielonienasycone.
Sekret tkwi w patelni
Karpia smażymy na małej ilości oleju rzepakowego lub całkowicie bez tłuszczu na
patelni z nieprzywierająca powłoką. Taką powłokę mają m.in. naczynia Kohersen®
wykonane przy użyciu opatentowanej technologii BLACK CUBE®. Posiadają one
unikatową, dwustronną powierzchnię funkcyjną: zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz
naczynia. Sześcienny wzór na powierzchni naczynia pozwala na równomierne
rozprowadzenie niewielkiej ilości tłuszczu i zapobiega przywieraniu, co jest nie bez
znaczenia nie tylko dla smaku potraw, ale także ze względu na zachowanie wartości
odżywczych. Dzięki trójwarstwowej konstrukcji naczynia Kohersen® doskonałe przewodzą i
efektywne utrzymują ciepło podczas gotowania. Ich powierzchnia błyskawicznie osiąga
pożądaną temperaturę (60 s do 200°C). W ten sposób możemy obniżyć koszty energii i
zaoszczędzić czas, którego w święta zawsze brakuje.
Składniki:
1 karp (1,5 kg)
sok z 1 cytryny
2 cebule
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
olej
sól, pieprz
Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy, a następnie kroimy w dzwonka. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem, a potem obkładamy dokładnie cebulą. Całość zalewamy mlekiem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Proces macerowania ryby w mleczno-cebulowej zalewie pozwala pozbyć się wszelkich niepożądanych zapachów i sprawia, że mięso jest wyjątkowo kruche. Następnie zdejmujemy cebulę z karpia, doprawiamy go solą i pieprzem, potem obtaczamy każdą porcję w mące i krótko smażymy z obu stron na patelni z nieprzywierająca powłoką, na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Ryba po grecku
Porcja (200 g) ryby po grecku przyrządzonej w tradycyjny sposób zawiera aż 24 g tłuszczu. Jak ją „odchudzić”? Panierowanie ryb w bułce tartej i mące, a następnie jej smażenie w oleju prowadzi do zmniejszenia zawartości kwasów omega3, które podczas smażenia szybko się utleniają. Są one nam potrzebne do prawidłowej pracy mózgu, lepszej koncentracji, zapobiega chorobom serca i alergiom, a także wzmacnia naszą odporność. Warto też pamiętać, że w trakcie smażenia, np. na smalcu i oleju, wzrasta kaloryczność potrawy (zwiększa się ilość tłuszczu w produkcie, a obniża poziom wody). Dlatego często z niskokalorycznego produktu otrzymujemy wysokoenergetyczne danie. Zatem jeśli zamierzamy przyrządzać na święta rybę po grecku, zamiast ją smażyć lepiej ugotować ją na parze. Pomocny
okaże się tu wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen® ZT100 z funkcją parowara.
Składniki:
1 kg filetów z ryby
5-6 marchewek
2 pietruszki
3 cebule
kawałek pora
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz do smaku
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w półkrążki. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą (pół szklanki). Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy chwilę na patelni z nieprzywierającą powłoką i dodajemy do pozostałych warzyw. Całość dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy trochę koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rybę myjemy i solimy. W międzyczasie w garnku podgrzewamy wodę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Osuszoną rybę nacieramy solą z obu stron i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, po czym układamy w górnej części garnka do gotowania na parze i przez ok. 12 minut pozostawiamy na małym ogniu. Na koniec rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy warstwą warzyw.
Korzenne trufle
Punktem wyjścia wielu przepisów na świąteczne wypieki jest kostka masła. Jeśli jednak zależy nam na zmniejszeniu kaloryczności wigilijnych słodkości, warto wypróbować przepisy z ograniczoną zawartością tłuszczu i cukru.
Składniki:
25 dkg podsuszonego piernika
4 łyżki zmielonych orzechów
6 łyżek nalewki pomarańczowej
5 dkg gorzkiej czekolady
skórka z pomarańczy
kakao do obtoczenia
Orzechy mielimy w blenderze (np. Nutri blender Kohersen®). Piernik rozdrabniamy w robocie kuchennym, np. Kohersen® ZT100 i mieszamy z orzechami. Czekoladę deserową rozpuszczamy na parze, dodajemy skórkę pomarańczową oraz nalewkę. Wyrabiamy przez chwilę masę w robocie, a następnie formujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem obtaczamy w kakao.
Wszystkie produkty marki Kohersen® oraz wiele ciekawych przepisów znajdziesz na stronie https://www.kohersen.pl/
Źródło: Informacje prasowe